Ako ti je ikada palo napamet da se baviš crtanjem, onda te je mučila ova dilema, zar ne? Linearni ili crtež u boji, hm, šta je bolje? Iznenadićeš se kad ti kažemo da je odgovor zapravo u tebi. Evo i kako.:-)

Određivanje motiva za crtanje

Pre nego što kreneš sa crtanjem, verovatno imaš neku ideju šta zapravo želiš da crtaš. Nekim ljudima je lakše da prvo pokušaju da zamisle kako bi crtež izgledao. Ok neki uživaju dok ih crtež vodi. I jedan i drugi način je ispravan. Ali od toga zavisi da li će ostati linearni crtež ili crtež u boji.

Zato smo u nastavku ukazali na prednosti i jedno i drugog crteža.

Linearni crtež

Uzmimo u obzir da je tvoja odluka pala na ovaj način izražavanja. To u samom startu menja tvoj fokus na crtežu.

Kod crtanja linijom treba sve vreme voditi računa o kvalitetu linije i načinu kako se njome izražava. Ovaj način je malo teži od crtanja u boji jer ne trpi veće greške.

Ukoliko je marker, naše sredstvo za linearni crtež, onda je savet da prvo biramo što tanji marker a onda kasnije podebljamo liniju ako treba. 

Bonus savet: Ukoliko i dođe do greške sa linijom, nikako ne popravljaj. Tako ćeš samo još više skrenuti pažnju na grešku. Zato što će crtež na tom mestu biti tamniji nego na ostalim mestima.

Za ljude koji crtaju na ovaj način, postoji nepisano pravilo da su iskusniji crtači, jer imaju samopouzdanja da ovako rade.

Najpoznatiji umetnik koji je ovako crtao je Leonardo da Vinči.

linearni-crtez

Crtež u boji

Crtanje u boji, sa markerom, ima više prednosti. Za razliku od linearnog crteža, ovde je fokus više na odabiru nijansi za obojen crtež.

Crtež u boji ima kompletniji doživljaj jer za razliku od linearnog pruža verniju 3D iluziju u dve dimenzije. Neki umetnici vole da prvo uokvire sve oblike nekim tamnijim markerom a tek onda krenu sa bojenjem. Dok oni iskusniji uokviruju svakom nijansom ponaosob. Sve je stvar izbora umetnika.

Najpoznatiji umetnik koji je ovako crtao je Anri Matis.

crtez-u-boji

Dakle, linearni crtež ili crtež u boji?

I jedan i drugi način crtanja imaju svoje prednosti i mane. Crtanje linijom ide brže, ali se greške brže uočavaju i nemoguće ih je ispraviti, ako crtamo markerom. Dok crtanje u boji, duže traje ali je doživljaj potpuniji i lakše je sakriti greške. Tako da moraš da probaš oba načina, i odrediš koji ti je lakši.

Ako želiš da koristiš marker za crtanje, onda je naša preporuka na Fine point markerima. Dovoljno su špicasti za precizno izvlačenje linija, a ako se obore ostavljaju širok trag prilikom ispunjavanja površina.