Ako ste nekad crtali ,,flomasterima” verovatno ste već koristili permanentni marker a da to niste ni znali. Možda ste i samo čuli za pojam permanentni marker samo niste bili sigurni šta znači, zato smo danas odlučili da to pojasnimo u ovom tekstu.

Prevedeno na razumljiv narodski jezik to znači stalni ili neizbrisivi marker, a neki ga zovu i alkoholni marker. Ovo je vrsta flomastera koja se koristi za stvaranje trajnog ili polutrajnog pisanja na predmetu. Dolaze u raznim veličinama vrhova (ultra finih do širokih), oblicima (vrh dleta, vrh metka i široka čekinja) i bojama (metalne ili ultraljubičaste reaktivne). 

Popularni su kako među mlađom populacijom tako i kod ostalih. Ukratko koriste ga svi.

Od čega se sastoji permanentni marker?

Generalno, mastilo sadrži glavni rastvarač-nosač, glicerid, pirolidon, smolu i boju, koja ga čini vodootpornim.

permanentni-marker-set-24-komada

Gde sve može da piše?

Prednost ovog markera je što je primenjiv gotovo svuda. Sposoban je za pisanje na raznim površinama od papira preko metala do kamena. Tako da može da ispuni gotovo svaku vašu zamisao. 

Većina trajnih markera se može obrisati sa nekih plastičnih površina (poput polipropilena i teflona) i to sa veoma malim pritiskom trljanja. Pored čvrstih površina mogu da se koriste na uobičajenom papiru za crtanje. Međutim, postoji opasnost da procuri i boja postane vidljiva na drugoj strani papira. Čak i na hamer papiru.

Tu je da pomogne bilo u ostvarivanju umetničkih kreacija ili u svakodnevnim aktivnostima na vašem radnom mestu.

Može se sasvim lepo iskoristiti za ukrašavanje obuće poput patika, i tako učiniti da imate jedinstven par obuće u gradu. Što će svakako privući pažnju u vašem okruženju.

Ili samo kao marker za podvlačenje.

Kada sve karakteristike sumiramo, složićemo se da su ovo zaista profesionalni markeri za crtanje i pisanje.

Da li je štetan alkoholni marker?

Poput spreja, ovi markeri sadrže ispariva organska jedinjenja koja isparavaju kako bi se mastilo osušilo. Sadrže jedinjenja kao što su toluen i ksilen koji su često prisutni u trajnim markerima. Ali je to toliko zanemarljivo da kada se radi u provetrenoj prostoriji nema opasnosti po zdravlje.

Zanimljivo je da neka mesta, poput Njujorka, imaju propisane zakone u kojima se zabranjuje posedovanje trajnih markera u javnosti, jer smatraju da to ima potencijala da se koriste za vandalizam upravo zbog svoje trajnosti.

Gde se može poručiti ovaj marker?

Sharpie permanentni markeri su dostupni na našem web shopu. (kliknite na link), Ili putem telefona 011 41 55 000.