Svaki ljubitelj grafita, tj. Umetnik koji radi grafit, zna da bez adekvatnog pribora nema kvalitetno odrađenog grafita, kao ni pripreme za grafit. Bilo da razrađuje ideju ili postavlja crtež potrebni su kvalitetni markeri za grafite.

Šta su zapravo grafiti?

Grafiti predstavljaju jednu vrstu ulične umetnosti. Predstavljaju kreativni talenat ali u neku ruku i stav umetnika. Jer za razliku od murala, grafiti uglavnom nastaju sa skrivenom porukom koju treba da prenesu. Ekspanzija murala je krenula u vreme građanskih ratova, a onda se razvila kao nezavistan umetnički pravac koji se neretko i dalje oslanja na aktuelnu situaciju u zemlji u kojoj nastaje. Najpoznatiji grafit umetnik je anonimni umetnik koji se potpisuje kao Benksi.

Za razliku od grafita mural je ipak samo umetničko delo koje krasi neki zid. Kod nas murali uglavnom nastaju na javnim ustanovama, mada je u poslednje vreme praksa pokazala da se pojavljuju i na stambenim zgradama.

Kako nastaju grafiti?

Da bi nastao grafit potrebno je prvo napraviti skicu. Oni uskusniji umetnici od samog starta koriste marker za crtanje. Međutim, ako je umetnik na samom početku radije se odlučuje da crtež tj.skicu započne grafitnom olovkom. Uglavnom do ideja dolazi analizom radova drugih grafit umetnika, a onda kopira i od toga pravi svoju verziju.

markeri-za-grafite

Kako se pravilno koriste markeri za grafite?

Markeri za grafite se koriste i za pravljenje skica ali i za izvođenje direktnog crteža na površini zida. Ako je marker za grafite na bazi alkohola, onda treba voditi računa da se svaki put nakon korišćenja vrati poklopac na vrhu markera kako ne bi došlo do izvetravanja markera. Tj, kako bi životni vek markera bio što duži.

Koji marker za grafite se može kupiti u Srbiji?

Na domaćem tržištu postoje razni markeri na bazi alkohola, ali naša preporuka je da probate Sharpie markere koji imaju tradiciju preko 50 godina, i važe za jedne od najboljih markera na globalnom nivou. Ovi markeri imaju važnu ulogu u kvalitetu vaših crteža, što na kraju dovodi do boljih rezultata. Sharpie markeri će vam značajno pomoći sa prebacivanjem vaših kreativnih ideja na papir.

Kako poručiti Sharpie markere?

Najjednostaniji način da poručite svoj set markera je putem našeg web shopa, tj. online prodavnice. A možete nas kontaktirati i putem telefona +381 11 41 55 000.

U međuvremenu nas zapratite na InstagramuFejsbuku kako biste bili u toku sa novitetima u našoj ponudi, a na našem Youtube kanalu možete videti kako izgleda upotreba markera u praksi.