Značenje boja je rasprostranjeno širom sveta, i u različitim kulturama ima različita značenja. Od nastanka sveta do dan danas, ljudi su bojama pripisivali razna simbolička značenja. Boje su predstavljale kulturnu i versku simboliku, a pojavljuju se i u simbolici ratovanja.

Pogledajte u nastavku značenje pojedinih boja u svetskim kulturama:

Značenje plave boje

Jako je uvrežena činjenica da se plava boja smatra muškom bojom prvenstveno, pa tako preovladava u muškom enterijeru i garderobi. Karakteriše je to što usporava ljudski metabolizam i stvara smirujući efekat na psihološkom nivou.

U nekim zemljama, poput Turske, Grčke i Irana, ona simbolizuje zaštitu od zlih sila i duhova, pa su i amajlije ove boje. Dok u nekim simbolizuje dobro zdravlje. Duboko je povezana sa poverenjem, i kao zelena boja utiče smirujuće na organizam.

zelena-boja-znacenje

Zelena boja značenje

Prva asocijacija na ovu boju je priroda. Obzirom da spada u hladne boje u sunčevom spektru, samim tim ima i umirujuće dejstvo na posmatrača. Pored toga simbolizuje i rast, nadu, plodnost, kao i osećaj harmonije i skladnosti. Zbog rađanja se povezuje sa neiskustvom, pa je otuda nastao izraz ,,zelen” koji se odnosi na početnika. Zbog simbolike sigurnosti usko je povezana i sa novcem. U Meksiku je zelena nacionalna boja koja predstavlja nezavisnost.

Značenje ljubičaste boje

Značenje ljubičaste boje širom sveta asocira na plemstvo i prestiž. Ukratko simbol bogatstva. U njoj je pomešana stabilnost plave boje i pulsirajuća energija crvene boje. 

U prirodi je jako retka boja, ali je deca širom sveta obožavaju.

Ova boja je simbol tuge na Tajlandu.

Crvena boja

Crvena boja je jedna od najznačajnijih boja, ona predstavlja sreću, radost, ljubav. Simbolizuje strast, akciju, uzbuđenje, i opasnost u zapadnjačkim kulturama.

Crvena se često koristi kao boja koja stimulira ljude da donesu brze odluke, pa je jako korišćena boja u svrhe marketinga. Kao i u saobraćaju na znacima upozorenja.

Ova boja u Africi označava smrt. Dok sa druge strane, u Egiptu se smatra srećom.

Žuta boja značenje

Prva asocijacija na žutu boju je toplina, sreća, intelekt i energija. Povezuje se i sa ljubomorom. 

Što se tiče kombinovanja, najviše se ističe na crnoj pozadini.

U Kini se ova boja vezuje za carstvo jer asocira na zemlju.

Bela boja

Bela boja asocira na čistoću i neiskvarenost u većem delu sveta. Venčanice su iz tog razloga širom sveta u beloj boji.

Prilikom ratovanja bela se koristila da gubitnik obeleži da se predaje u miru.

Interesantna je činjenica da se u azijskim zemljama koristi kao boja žalosti na pogrebima.

Crna boja

Iako na prvi mah budi strah od nepoznatog, crna boja nosi jasnu asocijaciju na eleganciju i prefinjenost.

Ukoliko nosite crnu odeću delujete mršavije i zgodnije.

Ali se vezuje i za tugu, pa se odeća u ovoj boji u većem delu sveta nosi kada se žali za nekim.

Značenje boja je raznoliko

Kao što vidite širom sveta se ovih nekoliko boja drugačije tumači i ima različitu simboliku. Nadamo se da smo bar malo uspeli da vam pribliđimo svaku od njih.

Sada kada znate šta znače, ostaje da odaberete omiljeni set Sharpie markera u našoj online prodavnici. Kada vam poštar donese markere, prepustite se kreativnom stvaranju.:-)

Pogledajte ideje za crtanje na našem Youtube kanalu, i zapratite nas na Instagramu.