Verovatno ste bar nekad čuli za termin doodle art, ali možda niste bili sigurno šta tačno znači. Zato smo spremili objašnjenje ovog pravca koji je jako rasprostranjen među kreativcima, a povezan sa crtanjem markerom.

Značenje pojma Doodle art ili doodling

Koren reči doodle zapravo znači ,,škrabati, škrabotina”, međutim sa razvojem tehnologije markera, razvio se čitav umetnički pravac. Danas imamo veliki broj kreativaca koji zapravo biraju doodle art kao svoj način izražavanja. Iako je na početku krenulo kao neobavezno žvrljanje markerom, i skiciranje neobaveznih stvari. Čak i crtanje izišljenih likova, doodling je sve popularniji, i ozbiljniji.

Koja je prednost doodlinga?

Doodle je nastao kao potreba za razbijanjem dokolice, ali takođe je jako praktičan način za otklanjanje stresa. Smanjuje pritisak i u isto vreme popravlja raspoloženje. Obzirom da ne postoje jasna pravila u doodlingu, svako može da ga primenjuje na svoj način. I u svim starosnim dobima. Što se duže posveti stvaranju samog crteža, veća je preokupiranost njime, a samim tim manje mislimo na svakodnevne brige. Ovo direktno menja raspoloženje. Zato savetujemo da što pre probate ovu tehniku.:-)

Kako izgleda doodling crtež?

Ono što je karakteristično za doodle je to što je crtež jako slobodan, i ne svodi se na ponavljanje elemenata kao kod mandale, ali je i to dozvoljeno. Motivi su različiti, od izmišljenih likova, do geometrijskih elemenata, pa čak crtanja prema motivu uz slobodno dodavanje oblika i likova iz mašte.

Ovo su primeri doodle crteža:

doodle-art-iz-maste

doodle-art-hi

doodle-art-grad

Kojim sredstvom se najlakše crta doodle art?

Najpraktičniji način za crtanje doodle art motiva je marker. Naročito Sharpie marker jer ima mogućnost biranja različitih širina linije.

Osim izbora linije Sharpie dolazi u setovima od čak 24 različite nijanse. Zato posetite našu web prodavnicu i odaberite svoje markere za doodle art već danas.

Zapratite nas i na Instagramu i Youtube-u. I obavezno nam šaljite svoje doodle crte\e Sharpie markerima. Rado ćemo ih podeliti na društvenim mrežama.:-)